Hoeveel Brandblussers Heb Je Nodig voor Jouw Bedrijf? Volg de NEN 4001 Norm!

Hoeveel Brandblussers Heb Je Nodig voor Jouw Bedrijf? Volg de NEN 4001 Norm!

Hoeveel Brandblussers Heb Je Nodig voor Jouw Bedrijf? Volg de NEN 4001 Norm!

Bij het starten van een nieuw bedrijf of het evalueren van je huidige pand is brandveiligheid van groot belang. De vraag die vaak opkomt is: "Hoeveel brandblussers heb ik nodig om te voldoen aan de Nederlandse norm?" Dankzij de NEN 4001 +C1 norm zijn er duidelijke richtlijnen die helpen bepalen hoeveel en welke blusmiddelen je moet hebben, afhankelijk van de functie van het gebouw, het aantal vierkante meters en de aanwezige brandrisico’s.

In deze blog leer je hoe je voldoet aan de NEN 4001 norm en hoe je een goede Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uitvoert om de basis voor de brandveiligheid in je bedrijf te leggen.


De Basis: Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Voordat je brandblussers aanschaft en plaatst, is een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) essentieel. Dit is wettelijk verplicht en vormt de basis van een veilige werkomgeving.

1. Inventarisatie van gevaren

Breng de mogelijke risico’s binnen je bedrijf in kaart. Denk aan brandbare materialen, machines en elektrische installaties. Bekijk ook welke maatregelen al zijn genomen om deze risico's te beperken.

2. Risicobeoordeling en prioritering

Beoordeel de gevaren en bepaal welk risico het grootste gevaar vormt voor je medewerkers en het pand. Prioriteer deze risico’s om ze gericht aan te pakken.

3. Plan van Aanpak

Stel een plan op waarin je vastlegt welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s te beperken. Dit plan moet concrete acties bevatten, inclusief wie verantwoordelijk is en binnen welke termijn de acties worden uitgevoerd.

4. Toetsing van maatregelen

Zorg ervoor dat de genomen maatregelen regelmatig worden getoetst. Voor bedrijven met meer dan 25 werknemers is het verplicht om de RI&E door een externe partij te laten toetsen.


Projecteren van Brandblussers volgens NEN 4001 +C1

Na de RI&E kun je beginnen met het bepalen van het aantal benodigde brandblussers. De NEN 4001-norm hanteert verschillende factoren:

  • Gebruiksfunctie van het gebouw: Verschillende ruimtes hebben verschillende brandrisico's. Een keuken heeft bijvoorbeeld een hoger risico dan een kantoorruimte.
  • Aantal vierkante meters: De algemene richtlijn is om minstens één brandblusser per 200 m² te plaatsen. In risicovolle ruimtes, zoals keukens of opslagruimtes, kunnen extra blussers nodig zijn.
  • Aanwezige brandrisico’s: Afhankelijk van de risico’s in je bedrijf heb je specifieke blusmiddelen nodig. Denk aan poederblussers voor elektrische branden of CO2-blussers voor vloeistofbranden.

Zorg ervoor dat brandblussers op strategische plaatsen worden gezet, zoals bij nooduitgangen, risicovolle zones en goed verspreid over grote ruimtes. Ze moeten altijd goed zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn.


Waarom Voldoen aan de NEN 4001 Norm?

Voldoen aan de NEN 4001-norm is niet alleen een wettelijke verplichting, maar zorgt ook voor de veiligheid van je medewerkers en klanten. Daarnaast helpt het je bedrijf beschermen tegen mogelijke brandschade. Door de juiste blusmiddelen te projecteren en regelmatig te controleren, voorkom je boetes en zorg je voor een veilige werkomgeving.


Conclusie

Het bepalen van het juiste aantal brandblussers in je bedrijfspand is eenvoudiger dankzij de NEN 4001 +C1 norm. Met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie en de juiste blusmiddelen creëer je een veilige werkomgeving en voldoe je aan de wettelijke eisen.

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf voldoet aan de NEN 4001 norm? Volg deze richtlijnen en zorg voor brandveiligheid.


Veelgestelde Vragen over Brandblussers in Bedrijven

Hoe weet ik hoeveel brandblussers ik nodig heb?

Het aantal brandblussers hangt af van de grootte van je pand, de functie van verschillende ruimtes en het aanwezige brandrisico. De NEN 4001-norm geeft aan dat je per 200 m² minimaal één brandblusser nodig hebt, maar voor risicovolle ruimtes kunnen extra blussers nodig zijn.

Welke brandblussers heb ik nodig?

Het type brandblusser dat je nodig hebt, hangt af van de aanwezige brandrisico’s. Voor elektrische branden zijn bijvoorbeeld poederblussers geschikt, terwijl CO2-blussers beter zijn voor branden met vloeistoffen.

Hoe vaak moeten brandblussers worden gecontroleerd?

Brandblussers moeten jaarlijks gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Daarnaast moet je regelmatig controleren of ze goed zichtbaar en toegankelijk zijn.

Terug naar blog